To Top

הנחת קנס

שידוך, היינו התקשרות לשם נישואין, נקרא בפי האחרונים: אירוסין, אף שאין אלו אירוסין ממש כבלשון חז"ל.

עם גמר המשא ומתן הכספי בין שני המחותנים, לפני כתיבת ה'תנאים', הריהם מאשרים זאת בתקיעת כף.

כותבים שטר 'תנאים' או 'כתב קישור', ולפיכך יש מקומות שנהגו לכנות את חלקו הראשון של מעמד האירוסין בשם 'תנאים שרייבען' (כתיבת תנאים).

ב'תנאים' קובעים בדרך כלל סכום כסף מסויים בתור קנס שיוטל על אחד משני הצדדים אשר יסוג מן האירוסין או לא ימלא כהוגן את כל סעיפי התנאים, ועל כן נהגו ברוב הדורות לכנות את כל מעמד האירוסין בשם: 'קנס לעגען' (הנחת הקנס).

לפנים נהגו לכתוב 'תנאים' בכתב יד בקלף על פי נוסח אשכנז שבספר 'נחלת שבעה' (סי' ח'), על ידי רב או סופר, בעותק אחד או שנים. בדורות האחרונים יש שהשתמשו בטפסי 'תנאים' מודפסים, שנוסחם הותאם לאופי החיים הכלכליים השונים והמשתנים.

יש המכבדים את הרב בקריאת ה'תנאים'.

אין העדים עושים קנין מאבי החתן ואבי הכלה, אלא כל צד מביא ערב קבלן אחד, ושני הקבלנים הערבים קונים זה מזה. הערבים שבידי כל אחד מהם ספר אחד, עושים קנין חליפין בשני הספרים ג' פעמים (ולא עושים קנין סודר כלל) על ההתחייבויות הנכתבות בשטר התנאים, וחותמים עליו שני המחותנים ושני הערבים הקבלנים.

אחר גמר עריכת התנאים נוטלים קדרה, כוס או צלחת של חרס – ויש אוספים לתוכה צדקה מבין הנוכחים – ולבסוף שוברים את כלי החרס לרסיסים (עם הכסף שבתוכו). בעת שבירתו קוראים בקול: 'מזל טוב!'. יש הנוטלים רסיסים למזכרת.

יש נוהגים לשרטט על הריצפה בגיר צורת מעגל גדול, או צורת 'מגן דוד', להעמיד בתוכה את החתן מול הכלה ולהפיל עליה את כלי החרס (על ידי שתי המחותנות).

אם אפשר הדבר, בו ביום, ולעתים אף באותה שעה, נהגו לערוך סעודה במסגרת המשפחה הקרובה, סעודה המכונה: 'קנס מאל' (סעודת קנס). בעת הסעודה משמיעים דברי תורה וברכה לכבוד החתן והכלה, ונותנים קולם בשירה וזמרה. בדורות עברו כיבדו בכך את החזן עם משורריו לזמר דברי פיוט ולא פסוקים.

באותו מעמד משלמים שני המחותנים, בצינעה, את שכר השדכנות לשדכן. החתן והכלה מעניקים זה לזו מתנות.

  

To Top

תנאים נוסח אשכנז הישן

המגיד מראשית אחרית, הוא יתן שם ושארית, לאלה דברי התנאים והברית, שנדברו והותנו בין שני הצדדים בשעת הקנין סודר, דהיינו בין כמר פב"פ, הבא בכח בנו הבחור פלוני מצד אחד, ובין כמר פב"פ הבא בכח והרשאה מספקת מבתו פלונית (ועל פי שאלת פיה) צד שני. ראשית דבר הבחור כמר פלוני הנ"ל ישא במז"ט ויקדש את הבתולה מרת פלונית הנ"ל ויסבלנה ויכניסנה לחופה כדת משה וישראל והיא תקבל הקידושין ממנו. וכמר פלוני יכניס לנדן בנו החתן כמר פ' סך פ' קודם החופה. גם ילביש את בנו במלבושי כבוד שבת וחול כראוי ולפי כבודו. גם יתן לבנו סבלונות וטבעת קידושין לפי כבודו. גם ישתדל שטר חליצה מכל בניו קודם החופה בחנם. וכמר פב"פ הנ"ל יכניס לנדן בתו הכלה פלונית סך פלוני מזומנים קודם החופה‏‏. וילביש את בתו הכלה במלבושי כבוד שבת ויום טוב וחול ובגדים וצעיפים ורדידים לפי כבודו‏‏. גם יתן לבתו סבלונות לפי כבודו‏‏. [וכמר פ' הנ"ל יתן להזוג מזונות על שלחנו כאחד משאר אוכלי שלחנו שנה תמימה אחר החתונה, ולאחר כלות המזונות עוד ב' שנים דירה בביתו]. וכמר פלוני הנ"ל יתן לבתו קודם החופה שטר חצי חלק זכר בן פשוט, וכן מזוגתו מרת פלונית. (ואם יש עוד תנאים ביניהם - הכל לפי תנאם). ומחמת עידור וקטט ח"ו, יתוקן קודם החופה כתקנות קהלות שו"ם. והמעשר יחלוקו כמנהג המדינה. והחתונה תהיה למז"ט ולשעת ברכה והצלחה לזמן פלוני, על הוצאת שניהם ובמקום הממוצע לשניהם, או בתוך זה הזמן מתי שיתרצו שניהם‏‏. ואם ח"ו יעבור אחד מן הצדדים על התנאים האלו, הן על כולה או על מקצתה, יתן צד העובר לצד המקיים כך וכך‏‏. ועל זה נעשה ערב קבלן בעד החתן כמר פב"פ, וערב קבלן בעד הכלה ר' פב"פ‏‏. והצדדים קבלו עליהם בחרם חמור ובשבועה דאורייתא לפצות את הערבות שלא יגיע להם שום היזק ח"ו. וליתר שאת וליתר עוז באו הערבים הקבלנים עצמם על החתום‏‏. והערבים הקבלנים עשו קנין חליפין ספר במקום קנין סודר לאשר ולקיים כל הנ"ל. נעשה היום יום פלוני שנה פלונית פה בעיר פלונית‏‏.

 

To Top

נוסח תנאים חלקי על פי הנ"ל

המגיד מראשית אחרית, הוא יתן שם ושארית, לאלה דברי התנאים והברית, שנדברו והותנו בין שני הצדדים בשעת הקנין סודר, דהיינו בין‏ הר'... הבא בכח בנו הבחור ר'... מצד אחד, ובין הר'... הבא בכח והרשאה מספקת מבתו מרת..., ועל פי שאלת פיה, צד שני‏‏. ראשית דבר הבחור ר'... הנ"ל ישא במז"ט ויקדש את הבתולה מרת... הנ"ל ויסבלנה ויכניסנה לחופה כדת משה וישראל, והיא תקבל הקידושין ממנו. והר'... יכניס לנדן בנו החתן ר'... סך המדובר לצורך רכישת דירה ורהיטים. גם ילביש את בנו במלבושי כבוד שבת וחול כראוי ולפי כבודו‏‏. גם יתן לבנו סבלונות וטבעת קידושין לפי כבודו‏‏. והר'... הנ"ל יכניס לנדן בתו הכלה מרת...‏ סך המדובר לצורך רכישת דירה ורהיטים. וילביש את בתו הכלה במלבושי כבוד שבת ויום טוב וחול ובגדים וצעיפים ורדידים לפי כבודו‏‏. גם יתן לבתו סבלונות לפי כבודו‏‏. ושאר תנאים שביניהם - הכל לפי תנאם. והחתונה תהיה למז"ט ולשעת ברכה והצלחה לזמן... על הוצאת שניהם ובמקום הממוצע לשניהם, או בתוך זה הזמן מתי שיתרצו שניהם‏‏. ואם ח"ו יעבור אחד מן הצדדים על התנאים האלו, הן על כולה או על מקצתה, יתן צד העובר לצד המקיים סך... ועל זה נעשה ערב קבלן בעד החתן ר'... וערב קבלן בעד הכלה ר'‏... והצדדים קבלו עליהם בחרם חמור ובשבועה דאורייתא לפצות את הערבות שלא יגיע להם שום היזק ח"ו. וליתר שאת וליתר עוז באו הערבים הקבלנים עצמם על החתום‏‏. והערבים הקבלנים עשו קנין חליפין ספר במקום קנין סודר לאשר ולקיים כל הנ"ל. נעשה היום... שנה... פה...

 

To Top

ימים שאחר האירוסין

אפילו עני שבעניים נותן או שולח מתנות למשודכתו מיד אחר האירוסין.

מאז שהתפתחו כלי התקשורת נהגו להודיע על המאורע למכרים וידידים באמצעות טלגראמות ומודעות בעתונים.

בשבת שאחר האירוסין בשחרית משוררים לכבוד החתן, שנמצא בבית הכנסת, 'שמחים בצאתם' בפיוט 'א-ל אדון'.

קוראים לעלות לתורה ב'יעמוד הגבוה', במנגינה חגיגית המושרת בטון גבוה מן הרגיל: 'יעמוד החתן ר'...'.

מזמרים לו 'אחד יחיד' לפני שעושים לו 'מי שברך'.

 

חזרה לתוכן


.Powered by eFox (c) Art-i-Shoke